Sürgős esetben hívja a +36/30 977 7177-et.

Fogkő

Mi a fogkő, hogyan keletkezik, mit okoz?

A táplálék elfogyasztása után plakk (lepedék) rakódik le a fogakon, különösen a fogak között és az íny-fognyak határán. A kialakult plakkra rakódnak rá a nyálból kivált Ca- és Mg- sók és ezek megszilárdulva alakítják ki a fogkövet. Kezdeti stádiumban csak barna elszíneződés látható a fogakon, majd a folyamat előrehaladtával az íny begyullad és a növekvő fogkő megbontja a fog és az íny közötti összeköttetést. Ezzel szabad út nyílik a baktériumoknak, melyek a fognyak felé haladva gennyes bakteriális gyulladást kiváltva teszik teljesen tönkre a fogakat. Az állat szája gyakorlatilag rohad, a táplálékfelvétel egyre fájdalmasabb a lehelete rendkívül bűzössé válik. Ez elég ijesztőnek hangzik, de tudni kell, hogy ez még csak a kisebb probléma! A szájban elszaporodó baktériumok számos faja ugyanis képes beszaporodni a véráramba és a különféle szervekben ( szív, tüdő, máj, vese) gennyes- gócos elváltozásokat idéz elő, ami akár az állat elhullásához, vagy élettartamának rövidüléséhez vezethet.

Mit lehet tenni a fogkő ellen?!

Az első és legfontosabb, hogy kedvencünk csak egyszer egyen egy nap. Hagyjuk előtte a táplálékot 20 percig és amit nem fogyasztott el, azt vegyük el tőle. Semmi esetre se hagyjuk, hogy egész nap kedvére falatozhasson! Az étel állaga és összetétele is fontos a megelőzés szempontjából. A legjobb választás egy jó minőségű száraz táp, melyekben a speciális ásványokkal bevont tápszemek rágása csökkenti a fogkő képződését.

Mi történik, ha már kialakult a fogkő?

A kialakult fogkövet már csak és kizárólag ultrahangos fogkőeltávolító készülékkel lehet eredményesen eltávolítani. Mivel a procedúra, főleg, ha kifejezett fogkövességről van szó nem fájdalommentes, ezért a 100%-os eredmény elérése érdekében bódításban végezzük. Ilyenkor ultra rövid hatású, biztonságos és legmodernebb szerekkel altatjuk az állatokat

Fogkőleszedés után

Megelőzésként alkalmazhatóak a kereskedésekben kapható kutya és macska fogkefék, valamint fogkrémek, és egyéb fogkő elleni készítmények, ezek azonban csak a helyes táplálkozás mellett hozhatnak csak kedvező eredményt.

Belgyógyászat
kivizsgálás

Célunk a diagnózis.    

   

Olvass továbbRemetevet
Sebészeti
ellátás


Sokszor csak a műtét a megoldás.

Olvass továbbRemetevet
Diagnosztikai
eszközök


Szolgálatunkban a modern technika.

Olvass továbbRemetevet
Állatorvosi ellátás: Hűvösvölgy, Remeteszőlős, Széphalom, Solymár, Nagykovácsi, Budakeszi, II. kerület, Budapest és környéke
Címünk: Budapest 2. kerület, Máriaremetei út 61/a irsz.: 1028
Remetevet Állatorvosi Rendelő © 2017     Adatkezelési nyilatkozat