Sürgős esetben hívja a +36/30 977 7177-et.

Hőguta

Kutya HŐség!

A nyár beköszöntével újra kinyílnak a természet adta lehetőségek. A szabadban töltött időt sokszor a gazdik a kutyájuk társaságában szeretik tölteni, viszont a nyári melegben nagyon fontos, hogy felelős gazdaként figyeljünk arra, hogy kutyánk véletlenül se legyen kitéve hosszú ideig a közvetlen napsugárzásnak.

A kutyáknak nincsenek verejtékmirigyeik, ezért képtelenek izzadással hűteni magukat. Csak és kizárólag lihegés és hővezetés útján képesek a hőleadásra. A hővezetésnél fontos megemlíteni a nagy, hosszú és tömött szőrrel rendelkező állatokat, akik sokszor fésülés nélkül képtelenek levedleni a téli nagy bundát. Ha nem távolítjuk el az aljszőrzetet az ilyen kutyákból, akkor azok a nyári nagy melegben még nagyobb veszélyben vannak. Nem beszélve a különböző bőrbetegségekről, amit a sűrű nem szellőző bunda okoz.

Hogyan előzzük meg a hőguta kialakulását?

 Első és legfontosabb, hogy a legnagyobb melegben, a déli kora délutáni órákban ne sétáltassuk, ne vigyük sehová kedvencünket. Hagyjuk pihenni egy árnyékos jól szellőző szobában vagy udvaron és biztosítsunk számára megfelelő mennyiségű friss, hideg vizet. A sétákat a kora reggeli és a késő délutáni, esti órákra időzítsük. Ha lehetőségünk van rá, ne utaztassuk autóban vagy tömegközlekedési járművön, ha mégis magunkkal visszük, akkor semmi esetre se hagyjuk a kutyát a kocsiban, még lehúzott ablaknál se. Nagyszőrű állatokat vagy vigyük el kozmetikába egy szőrápolásra, vagy otthon fésüljük ki bundájukból az elhalt szőrszálakat.

Mit tegyünk, ha a hőguta tüneteit tapasztaljuk állatunkon?

Ha a kutyánk a nagy melegben rettentő hevesen zihál, lefekszik és nem akar felállni, esetleg hány, remeg, öntudatlan, kóvályog, akkor első és legfontosabb, hogy vigyük el a napról. Hagyjuk lefeküdni az árnyékba, tegyünk rá vizes törölközőt és vigyük azonnal a legközelebbi állatorvoshoz. Ha tehetjük út közben már telefonáljunk be a rendelőbe, hogy készülni tudjanak a kutya érkezésére. Húzzuk le az ablakot az autóban vagy indítsuk be a légkondicionálót. Semmi esetre se tegyük a kutyát hideg vízbe a hirtelen hideg csak súlyosbíthatja a sokkos állapotot

TOKLÁSZ

A nagy meleg mellett nyaranként sok gondot okoz  az állattartóknak az elszáradt pázsitfűfélék virágzata a TOKLÁSZ. Felépítéséből adódóan csapszegként képes belefúródni az állat különböző testrészeibe. Bőrébe (főleg a lábujjak között), fülébe, szemébe, péra résbe stb. Gennyes bőr alatti gyulladást okoz, vagy ha fülbe szembe jut akár az adott szervben maradandó károsodás is kialakulhat. Minden séta után nézzük át a kutyánk szőrét, fülét, lábujjai közötti területet, ha találunk bennük növényi darabokat azokat távolítsuk el.  Amint állatunk szokatlanul viselkedik, rázza a fülét vakarja, dörzsöli, féloldalt tarja a fejét, vagy nyalja valahol intenzíven magát forduljunk vele állatorvosunkhoz.

Belgyógyászat
kivizsgálás

Célunk a diagnózis.    

   

Olvass továbbRemetevet
Sebészeti
ellátás


Sokszor csak a műtét a megoldás.

Olvass továbbRemetevet
Diagnosztikai
eszközök


Szolgálatunkban a modern technika.

Olvass továbbRemetevet
Állatorvosi ellátás: Hűvösvölgy, Remeteszőlős, Széphalom, Solymár, Nagykovácsi, Budakeszi, II. kerület, Budapest és környéke
Címünk: Budapest 2. kerület, Máriaremetei út 61/a irsz.: 1028
Remetevet Állatorvosi Rendelő © 2017     Adatkezelési nyilatkozat