Sürgős esetben hívja a +36/30 977 7177-et.

Szívférgesség

A tavasz beköszöntével gondolnunk kell kedvenceink külső élősködök elleni védelméről. Az elmúlt években egyre sűrűsödő esetek miatt fontos szempont, hogy állataink védve legyenek szívférgesség ellen is.

Szívférgesség

Hazánkban 2007-ben diagnosztizáltak először fertőződött szívférges kutyát.  Azóta pedig egyre jobban terjed, az eddig csak melegebb térségekben előforduló szívférgességet terjesztő fonálféreg parazita a Dirofilaria immitis (ténylegesen a szívférgességet okozza).

Ezzel egy időben a bőrférgességet okozó  a Dirofilaria repens–el fertőzött állatok száma is gyarapszik. Az élősködők terjesztésében fontos szerepet játszanak a szúnyogok, mivel a fertőzőképes lárvaalak csak a vektor szúnyogok vérszívó nőstényeiben tud kifejlődni. Így az állatok csak és kizárólag fertőzött szúnyogoktól kaphatják meg a szívféreg, ill. bőrféreg lárvákat, amik majd a véráramban közel fél évig keringenek és nőnek, mígnem elérik a szív és a tüdő nagyobb ereit, ahol felnőtt alakban táplálkoznak és szaporodnak tovább. A felnőtt férgek 5-7 évig is élhetnek és akár a 20-30 cm nagyságot is elérhetik.

 

 

A fertőzöttség klinikai megnyilvánulása, attól függ, hogy milyen számban találhatóak meg a férgek az állat szervezetében. Enyhe fertőzöttségkor tünetmentesek az állatok, ami akár évekig is elhúzódhat. Közepes fertőzöttség esetén már köhögés, fáradékonyság, abnormális légzési hangok figyelhetőek meg. Súlyos fertőzöttség esetén az előbbiek mellett, szívzörej, hasvízkór, májmegnagyobbodás, ájulás is megfigyelhető. A három stádiumon kívül létezik egy negyedik úgynevezett „Vena Cava Syndrome”, amikor minden előjel nélkül hirtelen elgyengülés, légszomj, vérzékenység alakul ki, kezelés nélkül fatális kimenetellel.

 

Hogyan védhetjük meg kutyánkat a fertőződéstől?

Jogos lenne a felvetés, hogy szúnyogok ellen kell védeni kedvencünket, mivel azok terjesztik a betegséget. Ha lenne 100%-ban ható szúnyog ellenes szer, akkor ez a védekezési mód megállná a helyét, viszont szomorú hír, hogy nincsen. Ezért célravezetőbb és biztonságosabb közvetlen a férgek ellen kezelni az állatot. A véráramba kerülő lárvák havonta történő irtásával, biztosítható az, hogy ne fejlődjön ki felnőtt alak a kutya szervezetében. Erre a kezelésre többféle készítmény is rendelkezésünkre áll (tabletta, spot-on). Viszont mielőtt haj vesztve nekiállnánk a megelőzésre szánt készítményekkel kezelni a kutyánkat érdemes elsőként egy szűrővizsgálatra elvinni a kis kedvencünket, mivel, akár évekig is fertőzött, de tünetmentes státuszban lehet az állatunk. Fertőzött állat kezelése ezekkel a szerekkel veszélyes, mivel a nagy mennyiségben elpusztuló lárvák sokkos állapotot, trombózist okozhatnak. A szűrővizsgálat egy gyors vérvizsgálatot takar. Ilyenkor felnőtt szívféreg valamint lárva fertőzöttséget is vizsgálunk. Negatív teszteredményt követően, már nyugodtan védekezhetünk szúnyogos periódusban, az állatorvos által javasolt készítményekkel.

Belgyógyászat
kivizsgálás

Célunk a diagnózis.    

   

Olvass továbbRemetevet
Sebészeti
ellátás


Sokszor csak a műtét a megoldás.

Olvass továbbRemetevet
Diagnosztikai
eszközök


Szolgálatunkban a modern technika.

Olvass továbbRemetevet
Állatorvosi ellátás: Hűvösvölgy, Remeteszőlős, Széphalom, Solymár, Nagykovácsi, Budakeszi, II. kerület, Budapest és környéke
Címünk: Budapest 2. kerület, Máriaremetei út 61/a irsz.: 1028
Remetevet Állatorvosi Rendelő © 2017     Adatkezelési nyilatkozat