Sürgős esetben hívja a +36/30 977 7177-et.

Kiskutya került a családba

Hosszú tervezgetés, várakozás, készülődés után végre itt van körülöttünk ugrál, játszik, igazi örömbomba, aki a sok rosszalkodás, bepiszkítás ellenére minden nap mosolyt csal az arcunkra. Sajnos felelős gazdinak lenni nem csak ennyit jelent. Az alábbi rövid összefoglalóban tárgyaljuk a legfontosabb tudnivalókat, amik ahhoz kellenek, hogy egészséges, jól nevelt életvidám társunk legyen új kedvencünk hosszú időn keresztül.

Az első orvoslátogatás:
Miután elhoztuk a tenyésztőtől, menhelyről a kiskutyát legjobb, ha első  utunk az állatorvoshoz vezet. Laikus gazdik nehezen veszik észre azokat az egészségügyi problémákat , amik a későbbiekben gondok okozhatnak, valamint mindig érdemes szakembertől hallanunk azt, hogy egészséges az új jövevény. Mind emellett egyeztethetjük a szükséges oltási sort és a parazitózisok elleni kezelést.


Rendelőnkben alkalmazott oltási sor a következő:
-    Parvo elleni védőoltás: 7-8 hetesen
-    Kombinált védőoltás (Parvo, Szopornyica, Fertőző máj gyulladás, Parainfluenza, Leptospirosis): 2 héttel a Parvo vakcinához képest, 9-10 hetesen
-    Kombinált ismétlő  oltás: 2-3 hétre az első kombinált oltáshoz képest, 12-13 hetesen
-    Veszettség oltás: 2 hetes időközzel
-    Kombinált védőoltás


Az első  évben javasolt kiegészítő oltások:
-    Lyme oltás (kullancsok által terjesztett Lyme borelliosis ellen), ismétlő oltás 3 hét múlva. Majd évente 1-szer emlékeztető oltás.
-    Kennel köhögés elleni oltás (Bordotella bronchiseptica, 2. típ. parainfluenza) ismétlő oltás 2-3 hét múlva. Majd évenkénti emlékeztető oltás a kritikus időszak előtt.


Parazita elleni kezelés
-    férgesség ellen kölyök időszakban az oltások mellett folyamatosan féreghajtunk, minimum 3-szor, 4-szer. Majd felnőtt korban 3 havonta érdemes féreg ellenes kezelést végezni a kutyuson.
-    Külső paraziták ellen (bolha, kullancs) és más ízeltlábúak ellen már kölyökkorban szükséges elkezdeni kezelni a kedvencünket. A tulajdonos igényeit és a kutyus egyedi sajátosságait figyelembe véve számtalan szer közül választhatunk (nyakörv, spot on, tabletta)


Mivel etessük kedvencünket?
Az elején szögezzük le, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kutyák nem csontevő  állatok. Hivatalosan a ragadozók rendjébe soroljuk őket, viszont ez nem azt jelenti, hogy húson kívül semmi mást nem kell kapniuk. A farkasok is megeszik az elejtett vad gyomrában található növényeket, szőrt bőrt egyebeket. A kutya viszont már NEM farkas, a háziasítás során emésztésük, gyomor és béltraktusuk sokat változott és sokban hasonult a mindenevő emberi faj táplálkozásához. Mondhatni a kutyák a mindenevők és a húsevők között állnak. Táplálkozásuk során megfelelő arányú és minőségű  fehérjére, szénhidrátra, zsírra és rostokra van szüksége valamint vitaminokra és ásványi anyagokra. Sokszor a házikoszttal, ételmaradékkal etetett kutyák hiánybetegségekkel vagy szervi problémákkal küzdhetnek, mert nem megfelelő arányban vagy mennyiségben jutnak esszenciális tápanyagokhoz. Az előre gyártott kutyatápokat, pont azért kezdtek gyártani már több, mint 100 éve, hogy ezeket a hiánybetegségeket megelőzzék a házi kedvenceknél. Egy jól megválasztott kutyatáp, ami a kutyánk fajtájának életkorának, kondíciójának megfelelő egyszerű és egészséges táplálást biztosíthat egy életen keresztül. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden mást meg kell vonnunk kutyánktól, de ismernünk kell azokat az ételeket, amiktől távol kell őt tartani (csokoládé, vöröshagyma, xilit, fűszerek, hüvelyese stb.) Ha az új gazdi inkább maga szeretné elkészíteni kutyájának a napi menüt, akkor érdemes állatorvosától tanácsot kérni az egyes táplálóanyagok százalékos összetételér vonatkozóan, valamint táplálék kiegészítők formájában a vitamin és ásványi anyag szükségletet pótolni.

 

Mikor kezdjük a nevelést?
Minél hamarabb! Általában jó tenyésztő nem adja oda a kiskutyát 9 hetes kora előtt. Ez pont egy jó periódus arra, hogy a kicsi új környezetbe kezdjen szocializálódni. Az anyja mellett már megtanulta az alap „kutyaszabályokat”, innentől kezdve a mi dolgunk megismertetni vele minél többmindent, és lefektetni az alap szabályokat. Amíg a kiskutyának nincsenek meg a szükséges oltásai addig utcára, más idegen kutyához ne vigyük.
 

Belgyógyászat
kivizsgálás

Célunk a diagnózis.    

   

Olvass továbbRemetevet
Sebészeti
ellátás


Sokszor csak a műtét a megoldás.

Olvass továbbRemetevet
Diagnosztikai
eszközök


Szolgálatunkban a modern technika.

Olvass továbbRemetevet
Állatorvosi ellátás: Hűvösvölgy, Remeteszőlős, Széphalom, Solymár, Nagykovácsi, Budakeszi, II. kerület, Budapest és környéke
Címünk: Budapest 2. kerület, Máriaremetei út 61/a irsz.: 1028
Remetevet Állatorvosi Rendelő © 2017     Adatkezelési nyilatkozat